Archive of ‘Parenting’ category

Manisfestul parintilor

parenting manifesto

“1.Mai presus de orice altceva, vreau sa stii ca esti iubit si ca meriti iubire. Vei invata asta din cuvintele si din actiunile mele. Lectiile despre iubire se regasesc un felul in care ma port cu tine si in felul in care ma port cu mine insumi.

2.Vreau sa interactionezi cu lumea plecand de la ideea ca meriti.
Vei invata ca meriti iubire, apartenenta, si bucurie de fiecare data cand ma vei vedea pe mine practincand auto-compasiunea si acceptandu-mi imperfectiunile.

3.In familia noastra ne vom exersa curajul prin a aparea in lume, a-i lasa pe ceilalti sa ne vada si prin a ne onora vulnerabilitatea. Ne vom impartasi povestile despre reusite si dificultati. Intotdeauna vom lasa loc in casa noastra pentru amandoua.

4.Te vom invata compasiunea incepand prin a fi buni cu noi insine; apoi unii cu ceilalti. Vom stabili si vom respecta limite; vom onora munca, speranta si perseverenta. Odihna si joaca vor fi nu numai la nivel de valori ale familiei, ci le vom pune si in practica.

5.Vei invata responsabilitatea si respectul privindu-ma pe mine cum fac greseli si cum le repar; si observand cum eu cer ceea ce am nevoie si cum vorbesc despre ce simt.

6.Vreau ca tu sa cunosti bucuria si impreuna sa practicam recunostinta.
Vreau ca tu sa simti bucurie pentru ca impreuna sa invatam cum sa fim vulnerabili.

7.Atunci cand nesiguranta si sentimentul ca nu suntem de ajuns ne dau tarcoale, vei fi capabil sa intelegi in sufletul tau ca si asta face parte din viata.
Impreuna vom plange si vom face fata suferintei si fricii. Eu voi vrea sa te vindec de suferinta, dar in loc sa fac asta voi fi alaturi de tine si te voi invata cum sa o simti.

8.Vom rade impreuna, vom canta, vom dansa si vom crea. Ne vom oferi unul altuia intotdeauna permisiunea de a fi noi insine in compania ceiluilalt. Orice s-ar intampla, tu mereu vei apartine familiei noastre.

9.Pe masura ce iti incepi calatoria de a trai din toata inima, cel mai de pret cadou pe care ti-l pot oferi este sa traiesc si sa iubesc din toata inima mea si sa am curajul nebun de a indrazni.

10.Nu te voi invata nimic perfect, nu te voi iubi perfect si nu-ti voi arata nimic perfect. Insa te voi lasa sa ma vezi cu adevarat si voi pretui darul de a te putea vedea pe tine. Darul de a te putea vedea. Cu adevarat.”

“Parenting manifesto” este compus de Dr. Brene Brown si publicat in cartea Daring greatly.
Varianta originala – in limba engleza o gasiti si aici

Cum sa crestem copii fericiti

copii fericiti partea 1Atunci cand devenim parinti incepem sa facem fata unor noi provocari si ne punem problema cum invatam sa formam si sa educam un nou caracter, o noua persoana. Suntem obligati sa privim lucrurile mai in profunzime si suntem macinati de numeroase intrebari: cum sa cresc eu un copil fericit, echilibrat, increzator si cum sa-l pregatesc eu sa reuseasca in sarcinile vietii de adult?

Cum sa oferim fericirea, increderea si dezvoltarea psihica sanatoasa copiilor nostri?

1. Incurajeaza copilul!

Incurajarea este cel mai important aspect al cresterii si educarii copilului tau. Lipsa incurajarii este cauza psihica aparitiei comportamentului deviant. Atunci cand copilul devine neascultator si opozitionist, trebuie sa stii ca el a fost profund descurajat, fie prim umilire, fie prin supraprotectie.

Copilul invata sa se adapteze unei lumi a gigantilor pe care trebuie sa o exploreze cu curaj si in care trebuie sa simta ca apartine.  El este foarte ambitios in a-si depasi aceasta conditie de om mic in lumea gigantilor si este manat de o mare dorinta de a reusi. Daca in acest punct intervine descurajarea (prin tonul vocii, prin cearta, cuvinte dure sau privire neprietenoasa), copilul va intelege ca este inadecvat, inferior si nepriceput si va adopta acest rol in viata sa.

Copilul tau are nevoie de incurajare asa cum o planta are nevoie de apa!

2. Evita pedeapsa si recompensa! 

Daca ne consideram copilul ca un egal, nu avem cum si nu ne este permis nici sa-l pedepsim, nici sa-l recompensam. Invatand copilul sa functioneze dupa principiul “sa vezi ce patesti daca gresesti” sau “daca iei nota mare iti iau o jucarie”,  ii refuzam dreptul la propria initiativa, la asumarea propriilor responsabilitati.

Copilul nu invata sa se bucure de lucrurile simple din viata, nu invata sa participe sau sa contribuie cu drag in comunitate. El traieste mereu in suflet cu teama unei posibile pedepse daca a gresit sau cu gandul la un premiu daca face ceea ce de fapt este natural si de asteptat sa faca.

3. Construieste sentimentul de comunitate in familie!

Este important sa construim si sa mentinem traditii distincte in fiecare familie. Astfel, dezvoltam sentimentul de apartenenta si de implicare al copilului nostru si ii intarim stima de sine. Tot in acest sens este recomandata intrunirea consiliului de familie atunci cand trebuiesc luate diverse decizii. In acest cadru copilul este invitat sa stea la aceeasi masa cu parintii si sa participe la luarea deciziilor in familie. Parintele trebuie sa inteleaga la randul lui ca fiecare decizie afecteaza si viata copilului si trebuie sa cunoasca si punctul sau de vedere. Importante sunt si mesele luate impreuna in care domneste starea de buna-dispozitie si de respect reciproc, sarbatorile, zilele de nastere, activitatile efectuate impreuna cu copilul.

 4. Respecta-ti copilul!

Respectul pentru copil inseamna a-l privi ca pe un om ce are aceleasi drepturi sa ia decizii ca ale noastre. Dar asta nu inseamna ca copilul sa faca ceea ce fac parintii. Fiecare membru al familiei are un rol diferit – si fiecare are dreptul de a fi respectat in acest rol pe care si-l asuma.

Ii arati respect copilului tau atunci cand ii respecti sentimentele, opiniile, intimitatea, temperamentul, corpul si spatiul sau privat.

Daca iti respecti copilul si el va invata sa te respecte pe tine si pe semenii sai!